Zo gebruik je je zitmaaier

Ga je dit voorjaar weer volop aan de gang met je John Deere zitmaaier? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de juiste maaihoogte, of het slijpen van de messen. Houd ook rekening met het maaiafval en het opbergen van je grasmaaier. Veiligheid is hiernaast ook erg belangrijk, want je wilt wel veilig in de tuin werken. Kijk dan naar deze tips. Zo haal je het meeste uit je zitmaaier. 

Stel de juiste maaihoogte in

Een gazon kun je het beste het hele jaar door op dezelfde hoogte houden. Hoe hoog dit precies is, hangt natuurlijk af van wat je zelf wilt. Veel mensen vinden een gazon met kort gras netter. Het nadeel van een gazon met kort gras is dat het gras sneller uitdroogt en niet goed bestand is tegen onkruid. De meeste mensen kiezen voor een middenweg, een gazon met een graslengte van 3 tot 5 centimeter. De vuistregel is hierbij dat je niet meer dan een derde deel van de graslengte moet maaien. Maai je teveel weg? Dan heeft het gras moeite om weer terug te groeien. 

Vang het maaiafval op

Wie veel gras heeft moet in de zomer soms wel twee keer per week maaien. Dit vele maaien zorgt ook veel maaiafval. Soms is het lastig om dit maaiafval steeds weg te brengen. Grasmaaisel vormt een luchtdichte laag. Gooi je het op de composthoop? Dan verhindert dit het proces van compostering. Om deze reden is het aan te raden om het maaisel te mengen met grover tuinafval dat lucht doorlaat. Bladeren zijn een goede optie. Sommige grasmaaiers hebben ook een zogenaamde mulchfunctie. Grasmaaiers met deze functie laten het gras met kleine stukjes achter op het gazon. Dit maaisel geeft het gazon voedingsstoffen en helpt het gazon met het beter vasthouden van water. 

Slijp de messen

Een grasmaaier met scherpe geslepen messen doet het veel beter. Een grasmaaier met geslepen messen heeft veel minder moeite met het snijden van het gras. Het gazon ziet er hierdoor beter uit en is ook sneller gemaaid. Slijpen kun je laten doen bij een speciaalzaak voor grasmaaiers en tuingereedschap. Wil je liever zelf slijpen? Dan kun je gebruikmaken van een ijzervijl, een Dremel of een slijptol. Op internet vind je talloze filmpjes met uitleg. Heb je een cirkelmaaier? Zorg er dan voor dat het mesje in balans blijft. Wanneer de ene kant zwaarder is dan de andere kant, kunnen er trillingen optreden die de motor beschadigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *