Klusplannen? Wij houden van Douglas hout!

Hardhout, eikenhout en vurenhout. Deze klinken allemaal zeer vertrouwd in de oren. Maar er is een nieuwe ster aan het firmament, althans onder een nieuwe naam; Douglas hout. Deze houtsoort wordt in Amerika al langer gebruikt maar dan onder de naam ‘Oregon Pine’. Inmiddels groeit deze houtsoort ook in Europa, waardoor het gebruik een vlucht heeft genomen. Dat het hout zelf niet over hoeft te vliegen, zorgt er dan weer voor dat het CO2-neutraler is dan vele andere soorten. Wij leggen uit waarom wij tegenwoordig alles van Douglas hout maken. Of naja, bijna alles.

Een echte allrounder

Zoals we al zeiden gebruiken we tegenwoordig vaak Douglas hout. De productie dichter bij huis maakt het gebruik ervan duurzamer en goedkoper. Daarnaast is het een echte allrounder; vlonderplanken, schuttingen, veranda’s, alles is mogelijk met Douglas hout. De kleur is het beste te typeren als licht geelrood (neigend naar oranje) welke door invloeden van buiten in de loop van de tijd verkleuren naar warm oranjebruin. De levensduur is ongeveer 10-15 jaar, maar goed onderhoud zorgt ervoor dat dit te verlengen is. Denk hierbij aan beitsen en/of verven. Een schutting in de natuurlijke kleur van Douglas hout vaak al een mooie toevoeging aan je tuin, maar toch dien je jouw Douglas hout altijd te bewerken met een olie of beits. Douglas hout vergrijst namelijk erg snel en door een goede behandeling, vertraag je dit proces en kun je lang genieten van jouw hout.

In vele soorten leverbaar

Doordat de producten van Douglas hout leverbaar zijn in diverse oppervlakte afwerkingen: fijn bezaagd, geschaafd, groef/glad en grove ribbel/vlak, zijn ze geschikt om alles wat van hout is in jouw tuin te maken. Het is een gebruiksvriendelijk product, dus of het nu gaat om een veranda of een schutting, Douglas hout kan voor de meest uiteenlopende zaken uitkomst bieden.

Zelfs complete gevelbekleding is een optie, kies hierbij wel voor de planken die er speciaal voor gemaakt zijn want deze krijgen aardig wat te verduren. Niet alleen doordat Douglas hout in Europa wordt geproduceerd zit jij straks onder een duurzame overkapping of compleet tuinhuis. Ook doordat Douglas hout natuurlijk gedroogd wordt en veelal voorzien is van het FSC certificaat zit jij met een lekker gevoel op je nieuwe terras.

Doe het zelf?

Mocht je zo handig zijn om van alle planken, balken en palen zelf iets te maken zoals een complete vlondervloer dan is dit natuurlijk prima te doen. Mocht je wel handig zijn, maar zitten hier grenzen aan? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een pakket wat al door expert is samengesteld. Zo weet jij precies dat je alles in huis hebt voor die schutting, hoef je het alleen nog maar in elkaar te zetten.

En wat kost dat dan?

We blijven tenslotte Hollanders, dus de vraag ontstaat al snel; Wat kost dat? Ondanks dat Douglas hout relatief nieuw en onbekend is, is het gewoon voorzien van een aantrekkelijk prijskaartje. Een nieuwe loungebank of tuinhuis gaat niet meteen in de papieren lopen, zeker niet wanneer je zelf de hamer en spijkers erbij pakt. Het is niet te vergelijken met de prijzen van hardhout en beter dan de kwaliteit van vergelijkbare voordelige houtsoorten. Dus introduceer deze houtsoort dan ook snel in je tuin, een voordelig nieuw terras. Dit zorgt ervoor dat je nog wat budget overhoudt om die nieuwe BBQ aan te schaffen! Win-Win!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.