Huiseigenaren die kunstgras gaan kopen voor in de tuin of op een balkon, hebben een van de beste besluiten uit hun leven genomen. Trendy kunstgras aanleggen is namelijk een slimme zet vanwege de visuele, stilistische én praktische voordelen van deze kunstmatige grassoort. Wie op zoek gaat naar geschikt kunstgras kan op de website van sommige aanbieders lezen dat instrooizand bij kunstgras kopen noodzakelijk is. Waarom? Om de vezels van de kunstgrasmat goed omhoog te kunnen houden. Toch klopt deze bewering niet helemaal, want soms is de aanschaf van instrooizand bij kunstgras overbodig. Maar hoe zit het dan wel? Wanneer heb je als koper van kunstgrasmatten wel en wanneer geen instrooizand nodig voor een oogverblindend resultaat?
Het nut van instrooizand bij kunstgras
Het doel van instrooizand bij kunstgras is om de kunstgrasvezels een steuntje in de rug te geven, zodat ze goed rechtop blijven staan. Dit kan door 1 tot 2 cm instrooizand bij kunstgras te voegen. Kenmerkend voor écht instrooizand is de vorm en structuur. Professioneel instrooizand heeft een duidelijk zichtbare ronde vorm. Er wordt echter ook ‘nepzand’ verkocht dat, net als gewoon zand, een vierkante grondvorm heeft. Mocht je instrooizand bij kunstgras willen gebruiken, zorg er dan voor dat je dit bij een speciaalzaak of kunstgrasspecialist aanschaft. Alleen dan heb je zekerheid dat je het juiste instrooizand koopt.
Wanneer moet je instrooizand kopen?
Feitelijk is de aankoop van instrooizand alleen noodzakelijk als je grasmat sprietjes heeft die lang en dun zijn en daardoor gaan ‘hangen’. Als je probeert om de grassprietjes op te borstelen en dit weinig resultaat oplevert, biedt kwalitatief goed instrooizand soelaas. Maar de grassprieten moeten dan wel minimaal 3 tot 4 centimeter lang zijn voor een mooi resultaat. Deze lengte is voldoende om een laagje van 1 tot 2 cm instrooizand op te gooien.
Bij dit type kunstgras is instrooizand een slecht idee
In de meeste gevallen is het strooien van instrooizand echter overbodig of zelfs lelijk. Dit geldt bijvoorbeeld als je een strakke, volle kunstgrasmat hebt gekocht met stevige grasvezels en krulvezels. Zijn de sprieten hoog genoeg en hebben ze voldoende dikte, dan blijft het kunstgras uit zichzelf prima in vorm. Wel kan het slim zijn om bij intensief gebruik van het balkon- of tuinkunstgras een beetje instrooizand te gebruiken.
Bij lage kunstgrassoorten met sprieten van ongeveer 2 cm kan instrooizand voor kunstgras zelfs een averechts effect hebben. De sprieten zijn dan veel te laag om zand bij te doen. Je creëert dan eerder een lelijk ogende gele zandbak in plaats van een strak en groen gazon.